Home Creations by Magda Z

KUCHNIA MARZEŃ | Marmurowe Blaty – Inspiracje

Kuchnia Marzeń 3f

 

Czy możesz sobie wyobrazić, że za nieco ponad tydzień blogowi Home Creations stukną 3 latka, a ja jeszcze nigdy, nigdy nie poruszyłam na nim tematu poświęconego stricte kuchniom? Oczywiście nie licząc ostatniego postu ;). Nie wiem jak do tego doszło, bo miałam dziesiątki pomysłów na taki wpis, ale tak się jednak dziwnie złożyło… No cóż, nie ma co rozliczać przeszłości – pora nadrobić zaległości!

:::

Uwielbiam klasyczne amerykańskie kuchnie i taką planuję u siebie. Dla mnie ich kwintesencją, obok prostych frontów z ramiakiem w odcieniach bieli bądź szarości, są marmurowe blaty. Moje marzenie i wielka miłość. Ale coś czuję, że nie tylko moja, ale i Twoja ;) Bo niemal każda fanka stylu nowojorskiego do nich wzdycha <3 No właśnie, wzdycha i na wzdychaniu najczęściej się kończy. Bo marmur do kuchni nie nadaje się, nie poleca się, odradza wręcz.

Zanim jednak przejdziemy do argumentów na nie, które każda z nas słyszała nieraz, przypomnijmy sobie argumenty na tak. Jest jeden najważniejszy – to efekt wizualny, który daje ten kamień. Efekt nieporównywalny z niczym innym:

2fcb5d50ff80f5ed66fd144669584387

0dc11ba7f1c9fc82b73dc6a1ddc35bb7

1b7165931cafdbfa9c6e8a0b4f209b66

3f9db30a6cb387aafda24d4c980c7ab5

04fb0e9c61c045b249807f99155c0510

08ade58b1b34db9a2de948500a64d415

42e93404e5a755a3e520a3fa2b3a660a

44b9ce0959f9e6026c6addc3eba5016f

46f57f3ddcff9a4e574162f158d2b9bf

65dc4e495ba70c3fbf5153960d354c3e

710e64807d9dc9197afea03446bfec0f

833d84fee66abacbf939e36b063639a4

917e30871113e2d1b66c8190911c1c90

4335daa677ee3643dcebb41271a3db00

58306fb72a15d38ac1b1a99f54d361c5

73320fbaf0cc722d7deec870977dbe6c

789386f3df08674b91f18c958cd62bd4

2659695ea28fbfb5f066d55540cf949c

450973828dabcd4e9cc461cb562287a3

a7a61ba55c7582e1c50fe3757be01f36

affc65263d77474adb90e370f4785c1d

bbdf9c4fd6dc63add21cb6ada86068b8

ce2f0281b18034b8b1fc7317e951e8ba

d562b3c535da790b7053d7bf7acd3b3e

d642cf2998f08338ee358fc115d71ac6

dd1a22f3748d904c5bd6830dbcf478d8

ea020546a566d4bf97a071bb8d6b53fa

fa37f83f0d41e3120a9a3cb28622f57f

 

Najpiękniejsze marmury to: Calacatta, Statuario, Statuarietto. Niestety, są nieprzyzwoicie drogie.
Z tańszych można postawić na marmur Carrara, który jest przeważnie bardziej szary niż poprzednie i zamiast wyraźnych, grubych i długich żył ma rysunek bardziej przypominający “cętki”. 
Im jaśniejsze tło w marmurze Carrara, tym jest piękniejszy, ale i droższy.

 

09edcc1a092097e33071ba4810cdf319

c5738bfe58d59393a12628f426a0a515

bdd958f201cfb7e569207ea0b148ceb1

1b957bace4e6dbc3de7ae9f148a16dd9

b8e4342733124a58feba151a695cf7fd

5bb906fde6679553c629187425d662e3

47118add623ee36ec52fa506243930ed

e43a0ba286e3ba1dd261522110be626e

9a957b229d0e778db43c720906a88535

9b1c0c7a7879549189a36e6e82b77099

:::

Zachwycające prawda? Ale co zrobić, gdy każdy przekazuje te sam smutne wieści – że na marmurze plamy tworzą się niemal od wszystkiego, od owoców i warzyw, przypraw, oleju, wina czy kawy… Że niemożliwością jest się przed nimi ustrzec. Że przebarwienia i zmatowienia to nieuchronność. A do tego rysy! Miękki to kamień i rysuje się niemiłosiernie. Te newsy mogłyby zniechęcić każdego. Byłam pewna, że każdego, tylko nie mnie ;) Nie przeszkadzają mi rysy i przetarcia na naturalnym drewnie, więc i ślady użytkowania na kamieniu nie mogą mnie obejść.

A jednak… im bliżej do podjęcia ostatecznej decyzji, tym więcej jednak wątpliwości w mojej głowie. Zaczęłam szukać alternatywy.

:::

Okazuje się, że materiałów przypominających wyglądem naturalny marmur, jednak posiadających znacznie lepsze parametry techniczne, jest całkiem sporo. Ale czy istnieje ideał? Czy można czymś z powodzeniem zastąpić naturalny kamień? Ostatnie 2 tygodnie poświeciłam na zgłębienie tego tematu.

Przeszukując Internet odkryłam, że wyłącznym przedstawicielem lub przynajmniej dystrybutorem niemal każdego z tych materiałów jest jedna firma – Interstone. To był impuls – po prostu do nich napisałam i poprosiłam o spotkanie oraz pomoc przy realizacji postów w tym temacie. Uznałam, że najwięcej można dowiedzieć się u samego źródła. Na szczęście trafiłam tam na wspaniałych ludzi, prawdziwych pasjonatów, z Prezesem firmy na czele. Poświęcili mi wiele godzin opowiadając o materiałach, które mnie interesują, demonstrując różne ich właściwości oraz oprowadzając po ogromnych placach i magazynach, gdzie składowanych jest tysiące ton kamienia i materiałów “kamieniopodobnych”.

Całą tą zdobytą wiedzę postaram się Wam przekazać w przystępny, usystematyzowany sposób w dwóch kolejnych postach.
W jednym z nich zaprezentuję rezultaty testów na marmurach naturalnych – sprawdziłam jak faktycznie oddziałują na nie tłuszcze, kwasy czy barwniki.
W drugim przedstawię zestawienie materiałów, które moim zdaniem mogłyby zastąpić naturalny kamień, który faktycznie nie jest idealny ani łatwy w użytkowaniu.

Tylko nie mogę się zdecydować… Co najpierw – test czy zestawienie materiałów alternatywnych? :)

 

mz2_thumb1

 

Źródło zdjęć: pinterest.com

  • Magda

    Wprawdzie blatów marmurowych nie mam ( jeszcze), ale wykańczając łazienkę zdecydowałam się na carrare. Tu też wszyscy mi odradzali, bo plamy po szamponach, bo się rysuje, bo traci połysk… Szłam jednak w zaparte bo marmur to marmur i piękna kamienia nic nie zastąpi. Uważam też, że blaty z marmuru w kuchni to najpiękniejsze wykończenie, nie ważne czy to kuchnia z ikei czy na indywidualne zamówienie marmur stanowi jej dopełnienie. Co do jego użytkowania należy sobie zadać jasno pytanie, czy chce się mieć kuchnię na pokaz czy tworzyć historię, bo marmur faktycznie zapisze każdy ślad. Nie jest to nie wiadomo jak widoczne, po owocach np zostanie zmatowienie, po winie lekkie zabarwienie. Czy to przeszkadza? Mi nie!! Bo wciąż widzę szlachetność kamienia, nawet nie zwraca się na to uwagi. A każdy jego zamiennik to właśnie tylko zamiennik, to nie to samo……

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      Liczę na to, że miałabym właśnie podobne nastawienie ;)

  • Anna

    Marmur nie nadaje się do kuchni, ja w swojej zdecydowałam się na granit, który ma tyle odcieni i barw, że większość populacji nie jest w stanie odróżnić go od marmuru. Co do materiałów ‚kamiennopodobnych’ – nie są trwałe i powie to każdy, kto miał dość niemiłą okazję do ich testowania. Granit mam od kilku lat (m.in na 3 metrowej wyspie, gdzie każdy robi co chce i nie jestem w stanie nad tym zapanować:)) i nadal wygląda imponująco, nie ma rys, przebarwień, kroję na nim wszystko. Jednak jestem z tych, którzy dbają i rokrocznie go impregnuję.
    Z resztą – proszę zobaczyć galerię granitowych blatów :) Pozdrawiam

    https://www.pinterest.com/explore/river-white-granite/

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      Oczywiście, granit pod względem właściwości bije wszystkie produkty na głowę. Jednak znalezienie ładnego slabu choć trochę zbliżonego estetyką do marmuru graniczy z cudem :( Ale wiem, zdarza się. Na pewno o tym wspomnę w poście.

  • Uśmiechnięta

    Poproszę o zestaw materiałów alternatywnych:) sama głowę łamię nad marmurowym blatem w kuchni:)
    Od wielu lat ma marmurowy parapety i faktycznie noszą ślady odbrawień itp, ale mi to nie przeszkadza. Tylko że parapet to mniejsza powierzchni niż 3,5 metrowy a drugi 3 metry blatu :)Oj dylematy. Na szczęście jeszcze troszkę mam czasu:)Pozdrawiam Uśmiechnięta

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      Wszystkie je mamy ;) Ja już prawie spać nie mogę przez te marmury :v

  • Paula

    A ja chyba jestem jedną z niewielu osób, na których marmur nie robi wrażenia. Kojarzy mi się tak jakoś cmentarnie i smutno :P Najbardziej chciałabym blat drewniany, ale ten materiał też nie jest idealny jeżeli chodzi o kuchnie. Coraz bardziej więc skłaniam się ku blatom granitowym, które też nie do końca pasują mi wyglądem, ale podobno są niezniszczalne, co już mocno mnie do nich przekonuje.

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      Poważnie? Taka duża odporność na marmurowe uroki? ;)

  • Szarlot

    Magda, kocham kamień, zwłaszcza marmur, miłością tak wielką, że w pewnych kręgach jestem nazywana „marmurowa zaraza”:)

    Mam 4 blaty z naturalnych marmurow- carrara i marquina- w łazienkach i na stolikach.
    Do kuchni to zbyt ryzykowny wybór, w mojej ocenie kamień ze śladami po kawie czy winie to jak piękna sukienka oblana barszczem;)- dlatego wybraliśmy bardzo odporny i niezniszczalny granit.
    Też robiłam testy próbek marmurowych i granitowych:)- zostaw sobie wzorniki i ponownie je testuj za miesiąc, dwa, pół roku, czyszcząc stare plamy i robiąc nowe….. Marmury łatwo zmatowic, mi się to udało zwykłą miękką gąbką, chciałam usunąć plamy po mydle.. Tylko pogłębilam problem. …

    bardzo fajną recenzję marmuru na blat kuchenny wydała właścicielka dużej firmy kamieniarskiej, z którą rozmawiałam: oczywiście, że polecę pani biały marmur do kuchni. …jeśli będę chciała, by za rok pani tu wróciła i zaczęła do nas strzelać; )

    W mojej ocenie, popartej użytkowaniem białego i czarnego marmuru od 2 lat- tak, ale tylko do łazienki, i tylko, gdy się o kamień dba.

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      Hmmmm, no ja wciąż nie jestem pewna, czy te plamy takie straszne ;) Nawet mam pomysł całkowicie go zaplamić, jeden do jednego, żeby nie było widać plan :v Tak zrobię z próbką na koniec. Ale jeszcze ie teraz – wciąż jest w fazie poprzednich testów :p

      • Magda

        Problem polega na tym, że brakuje na rynku prawdziwych pasjonatów marmurów. Nie kupuję kamieni naturalnych u zwykłych pośredników typu kup-sprzedaj , a u ludzi którzy pracowali z kamieniem. Ci pierwsi, w większości, poza tym jak sprzedać nie mają zielonego pojęcia o materiale. Kiedy na moim marmurze fachowiec od hydrauliki zrobił wielką rysę miałam łzy w oczach i w pospiechu szukałam informacji o środkach, które ją usuną, a pan, który sprzedawał mi płyty kazał zatrzeć rysę najzwyklejszą białą świeczką, a resztki usunąć szmatką. Dziś ciężko mi ją znaleźć na podłodze. I tak samo jest z plamami. W Stanach, Anglii, we Włoszech nikt nie narzeka na plamy, bo środki zabezpieczające są tak dobre, że nie ma prawa nic stać się z kamieniem. Ale nazwy ich nie poda nam ktoś kto tylko handluje kamieniem, bo go to nie interesuje, albo wcisną nam jakiś kiczowaty środek byle by był. Kamieniarze zawsze powiedzą, że granit jest lepszy. A pewnie, bo jest twardszy, łatwiejszy w obróbce i są małe szanse, że pęknie, ale naprawdę ciężko znaleźć taki, który będzie imitował carrare czy calacate. Miałam to szczęście, że trafiłam na człowieka, który osobiście ściąga materiał z Włoch, człowieka, który od razu powiedział jak masz kupić zamiennik marmuru zrób laminat, uzyskasz odpowiedni a przynajmniej będzie tani:-) Nie boję się plam, rys, zmatowienia, bo dla mnie uwidaczniają piękno marmuru, i w żaden sposób nie odejmują mu uroku.

  • Szarlot

    Tak mnie calacatta, carrara i statuario fascynuje, że do kuchni na ścianę wybrałam ogromne płyty gresowe, do złudzenia przypominają calacattę, a mają tę zaletę, że sos pomidorowy pryskajacy często na ścianę nie powoduje u mnie palpitacji:)
    Laminam calacatta jest piękny, ale położenie to sztuka opanowana przez nielicznych i dodatkowo słono się za nią płaci, zniechęcający jest również format płyt.
    Zwykły blat laminowany udający marmur- zdecydowanie nieeee.

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      Znam Twój marmurowy gres :) Super wyszło <3

  • http://www.homeglamournow.com Kasia Gal

    W tym roku w Mediolanie na targach Eurocucina królował kamień naturalny i alternatywne rozwiązania typu laminam, czy techniston. Wszystkie blaty były z minimalnym rantem max. 1 cm i wszystkie blaty licowały się z frontami. W stanach bardzo często używają konglomeratów imitujących marmury. Magda, bardzo jestem ciekawa twojej listy alternatywnych rozwiązań, bo chciałabym użyć takiego rozwiązania w kuchni, którą teraz projektuję. Pozdrawiam, Kasia

    • http://homecreations.pl/ Magda Z | homecreations.pl

      No właśnie do mnie te trendy (czyt. bardzo cienkie blaty zlicowane z frontami) nie do końca przemawiają. Ale znasz mnie, ja tradycjonalistka jestem ;)

  • Paula

    A mogę wiedzieć jaki blat kupowałaś? Jakie drewno i w jakiej cenie? ;)

  • JC

    No i stało się…pokazałaś kuchnię do której wzdycham odkąd zobaczyłam
    ją na blogu Marty
    http://wdomumarty.blogspot.com/2014/08/kuchnia-w-szarosciach.html :)
    Tak,
    tak…to ta z oliwkową szarością na szafkach dolnych i złamaną bielą na
    szafkach górnych :) Kolejny raz utwierdzasz mnie w przekonaniu, że moje
    wybory są dobre. Kuchnię w tym stylu planuję do swojego mieszkania.
    Jestem na etapie dylematu oliwka na kuchnię, szarość na obramowania
    okien, drzwi i listwy przypodłogowe czy odwrotnie? Oba kolory kocham od
    zawsze:)
    Ogromnie czekam na post o marmurowych blatach.

  • Karolina

    Gdzieś udało mi się przeczytać, że blaty kuchenne nie są wykonywane z marmuru, a jedynie z tworzyw go wizualnie przypominających, czy to prawda? Bo jeśli mam mieć jakąś imitację to wolę granit ;)) http://www.pikiel.pl/realizacja/17/blaty-kuchenne.html oczywiście poddany odpowiedniej obróbce, aby nadać jak najlpeszych cech wytrzymałościowych. Proszę o odpowiedź ;)) Pozdrawiam!