Home Creations by Magda Z

KULINARNIE | Risotto z Kurkami i Kurczakiem

x-default

Obiecałam, że kolejny wpis o kuchniach. I będzie w temacie kuchni – dokładniej kuchni włoskiej ;) Żartuję Pani Asiu, będzie też o kuchniach w stylu NY, wpis już w przygotowaniu… Ale w tzw. międzyczasie krótki, szybki przepis.

Przepis na to risotto udało mi się rozsławić już na Forum Muratora. Sama nie robiłam go od blisko 2 lat (nie wiem czemu, nie pytajcie… bo pewnie odpowiem, że zbyt kaloryczne ;)) Ale teraz, gdy na chwilę zawiesiłam broń i walkę o sylwetkę fit (4 miesiące korzystałam z cateringu dietetycznego, więc przez ten czas nie gotowałam nic), zachciało mi się starych, sprawdzonych smaków…

A gdy pochwaliłam się daniem na Instagramie, to okazało się, że wiele z Was, znajomych jeszcze z czasów FM, do dziś korzysta z tego przepisu i zachwyca się jego smakiem <3 To tak miłe i fajne, że postanowiłam się podzielić recepturą na Risotto z kurkami i kurczakiem jeszcze raz…

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  • pojedyncza pierś kurczaka;
  • 3 szklanki bulionu drobiowego;
  • 100-150g kurek, opłukanych;
  • 4 łyżki masła;
  • 2 łodyżki świeżego tymianku, same listki;
  • 1/2 szklanki białego wina;
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki;
  • 2 szalotki, posiekane w drobną kosteczkę;
  • 1 szklanka ryżu Arborio;
  • 3 szklanki bulionu drobiowego;
  • 1/4 szklanki startego parmezanu + kilka płatków do dekoracji;
  • sól;
  • czarny pieprz;
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej;
  • duża garść rukoli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś kurczaka opłukać, pokroić na 3-4 mniejsze części, skropić oliwą z oliwek i doprawić wg uznania (ja używam tylko soli i pieprzu, by nie wybijał się smakiem w gotowym daniu). Pierś gotować na parze przez ok. 10 minut, do miękkości. Przed dodaniem do ryżu pokroić w drobne kawałki.

  2. Bulion ogrzewać na wolnym ogniu.

  3. W rondlu rozpuścić 1,5 łyżki masła. Dodać dobrze opłukane i pokrojone na kawałki kurki oraz liście tymianku. Dusić ok 5 min na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

    x-default

    Wlać wino do rondla, zwiększyć płomień i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż objętość wina zmniejszy się o połowę, tj. ok 3-5min. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać, gotować przez 2-3 min. Wyjąć kurki z rondla, odłożyć.

  4. Do rondla wrzucić 1,5 łyżki masła. Rozpuścić. Dodać posiekane szalotki i gotować ok 2-3 min, aż staną się przeźroczyste. Dodać ryż i dokładnie wymieszać, tak żeby wszystkie ziarenka pokryły się maślanym sosem. Smażyć aż ryż się zeszkli, 2-3 min.
    Zmniejszyć ogień. Wlać 0,5 szklanki gorącego bulionu, mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać następne 0,5 szklanki bulionu, ponownie mieszać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać, aż skończy się bulion.

    kolaż 1a WM

    Wmieszać grzyby i kurczaka do ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ostatnią łyżkę masła oraz starty parmezan. Wymieszać.

  5. Na talerzu ułożyć garść rukoli. Porcję risotta przełożyć do filiżanki/miseczki, odwrócić dnem do góry, na rukoli. Danie mona udekorować wiórkami parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem. Et voila.

x-default

x-default

Znam dziesiątki osób, które skorzystały z tego przepisu i nie znam nikogo, komu by to danie nie wyszło. Z doświadczenia wiem, że zachwyca najbardziej wyrafinowane gusta. Maślane, aksamitne, delikatne – rozbudza zmysły. A wino i kurki nadają mu wyrazistości i pozwalają zapamiętać smaki na dłużej. To danie ma tylko jedną wadę… jest bombą kaloryczną ;)

Koniecznie dajcie znać, czy mimo tych kalorii daliście się skusiliście i jak Wam smakowało.

SMACZNEGO

mz2

  • Marta

    Pani Magdo, muszę się przyznać, że z czasów Forum Muratora, „pozostał” w naszej kuchni Pani przepis na sałatkę z żółtego sera, kukurydzy i winogron…Tym, co zawsze mnie rozbawia, kiedy serwuję ją komuś pierwszy raz, jest fakt, iż każdy od razu zaznacza, że takie połączenie, nie bardzo trafia w jego kulinarny gust, a następnie gość zjada ………….trzy dokładki i po tygodniu dzwoni po przepis.:)
    Pozdrawiam,
    Marta.

  • http://www.lussilife.blogspot.com Lussi Lu

    Zainspirowałas mnie tymi kurkami i w w/e zrobiłam wersję zmodyfikowaną co prawda ale wyszło wysmienite! Mąż zachwycony, romantyczna kolacja bardzo udana:-) dzięki piękne:-)

  • Agnieszka

    Sałatkę powyższą uwielbiam I moi goście też :) na risotto chcialam się już skusić wcześniej ale zawsze nie bylo mi po drodze z kurkami. Moze tym razem sie uda ? :)
    Pozdrawiam
    Aga

  • http://www.someplacenice.pl/ Ven

    We mnie ten przepis przywołuje naprawdę fajne wspomnienia. Byłam wtedy chyba 3 tygodnie przed ślubem, nie mogłam zmieścić się w suknie ślubną – dieta niskoglikemiczna i to risotto :v to była fantastyczna nagroda po wielu dniach męki (stosowałam dietę w wersji naprawfdę hard :v ).

  • Moni Ka

    Umieram z ciekawości jaka to sałatka!!! Podajcie przepis plisss