Home Creations by Magda Z

DIY | Proste, Pyszne i Efektowne Pierniczki

x-default

Zacznę od tego: ZAWSZE WYCHODZĄ :) Uwierzcie. Robię je 3 raz i są obłędnie pyszne, a przy tym to najprostszy z przepisów jakie znaleźć można w sieci. Po prostu ekspresowe. Za wyjątkiem dekorowania oczywiście ;) Te nigdy nie jest ekspresowe, choć i tu poszłam na łatwiznę w tym roku robiąc kolekcję White i dekorując gwiazdki jedynie cukrem ;)

:::

Wieczór I – wyrabiamy ciasto, wycinamy, pieczemy…

x-default

Do wykonania porcji ok. 100 ciasteczek potrzebujemy:

Na stolnicę przesiewamy
- 4 i 1/2 szklanki mąki;
- pół kostki masła;
- szklanka drobnego cukru lub cukru pudru;
- torebka przyprawy do piernika;
- odrobina cynamonu dla smaku;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 200 g płynnego miodu;
- 3 jajka;
- łyżka kakao – dla koloru.
- kolorowe landrynki – zaraz się dowiecie po co :)

4 i 1/4 szklanki mąki przesiewamy na stolnicę (ja ani nie przesiewam, ani nie daję na stolnicę, tylko zwyczajnie wsypuję do dużej michy – wspominałam, że lubię sobie ułatwiać życie w kuchni? ;)) Dodajemy do niej całą resztę wymienionych składników i długo zagniatamy. Możecie czuć się zniechęceni i zacząć podejrzewać, iż Magda Z. o wypiekach nie ma pojęcia ;) To ciasto ciężko wyrobić, wydaje się zbyt suche, nie chce się początkowo kleić. Ale cierpliwości – obiecuję, że zacznie i wyjdzie doskonałe.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 St.C i zaczynamy wycinać, uprzednio rozwałkowując ciasto podsypane mąką. U nas zabawy było co niemiara, bo miałam małego, chętnego do pracy pomocnika <3

x-default

Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 8 min.

:::

Słyszeliście kiedyś o pierniczkach z witrażem? Z przezroczystym szkiełkiem? Jeśli nie, to z przyjemnością przedstawiam prosty sposób na ich zrobienie:

Kruszymy landrynki tego samego koloru, najlepiej zrobić to przy pomocy wałka, młotka bądź tłuczka do mięsa. Wkładamy cukierki w woreczek, zawijamy w ściereczkę i atak ;)

W wyciętym pierniczku wycinamy dodatkowo otworek, który wypełniamy pokruszonymi cukierkami, z taką delikatną górką. Pieczemy tym razem w 150 C przez 12 min (ja tym razem chciałam iść na łatwiznę i piekłam je razem z pozostałymi krócej w wyższej temperaturze, ale przez to szkiełka wyszły mniej przejrzyste, jakby mleczne ;))

x-default

A oto efekt końcowy:

149915_1503171097513_6930036_n1_WM

:::

Wieczór II – dekorujemy :)

x-default

Proces twórczy:

x-default

I jego efekty…

Pierniczki Hani:

x-default

x-default

Męża:

x-default

x-default

I moje:

156869_1507510886005_2052112_n1_WM

x-default

x-default

:::

A jak u Was? Znaleźliście czas i pokłady sił, żeby zmierzyć się z piernikowym wyzwaniem w tym roku? ;) U mnie to jest zawsze tak, że ciężko się zmusić, odkładam z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień, ale jak już jest po wszystkim, to się strasznie cieszę, że udało mi się zmierzyć z tym ciężkim zadaniem. Szybko zapomina się o trudzie, pozostaje satysfakcja :) Też tak macie?

Jeśli wciąż jesteście na etapie “zmuszania się”, może przyda się Wam ten sprawdzony przepis :)

mz2

Zdjęcia: by Magda Z.
  • classic

    mniam:D pierniczki, jestem pierniczkowym potworem, więc zabieram wszystkie (zwłaszcza te landrynkowe;)) i uciekam;)

  • vesila

    Uwielbiam Twoje pierniczki, już je kiedyś podziwiałam na fb :)
    Udekorowane ślicznie, mniammmm …

  • Emma M.

    Fajny pomysł z tymi witrazykami :-D Na pewno wypróbuję :-)

  • http://kuku-mamuniu.pl Kuku-Mamuniu

    A ja właśnie jestem w trakcie poszukiwania sprawdzonego przepisu na pierniki/ciastka świąteczne. Dzięki! Na pewno wypróbuję.

  • Anna

    Łałłłł , ale śliczne , takie pierniczki witrażowe można powiesić na choince , gałązce , a pierniczek lub ciasteczko w formie ptaszka też fajnie wygląda nawet na wiosennej gałązce , pozdrawiam , śledzę codziennie bo bardzo mi się tu podoba :)

  • Drop_Inn

    Fajny patent z tymi landrynkami :)
    Rudolf mnie rozbroił – świetny! :D

    Może ja też w tym roku zdążę jeszcze upiec :)

  • http://www.someplacenice.pl someplacenice.pl

    Piękne! :) Witrażowe rewelacja (atak! :D :D ).

    P.S. Skąd takie ładne miski na cuksy? :D

  • http://modernclassicstyleblog.blogspot.com/ Panna Z.

    Widzę, że Hania lubi „na bogato”, a Ty tak bardziej z umiarem zdobisz ;) wszystko wygląda smakowicie, już się nie mogę doczekać smaku pierniczków… które upiekłam już niemal dwa miesiące temu (staropolskie, dojrzewające) :)